warta

Apa kita ngerti babagan kenaikan kasus monkeypox ing saindenging jagad

Ora jelas kepiye sawetara wong sing nembe didiagnosis penyakit kasebut kena virus monkeypox, utawa kepiye nyebar.
Kasus monkeypox manungsa sing luwih anyar wis dideteksi ing saindenging jagad, kanthi puluhan laporan mung ing Inggris.Miturut Badan Keamanan Kesehatan Inggris (UKHSA), ana bukti sadurunge nyebarake virus monkeypox sing ora dingerteni ing populasi negara kasebut. asalé saka rodents ing Afrika Tengah lan Kulon lan wis ditularaké kanggo manungsa kaping pirang-pirang. Kasus ing njaba Afrika arang banget lan nganti saiki wis dilacak kanggo wong sing kena infeksi utawa kewan impor.
Ing tanggal 7 Mei, dilaporake manawa ana wong sing lelungan saka Nigeria menyang Inggris kena infeksi monkeypox. Seminggu sabanjure, panguwasa nglaporake rong kasus liyane ing London sing ora ana hubungane karo sing sepisanan. ora ana hubungane karo telung kasus sadurunge - nuduhake rantai infeksi sing ora dingerteni ing populasi kasebut.
Miturut Organisasi Kesehatan Dunia, kabeh wong sing kena infeksi ing Inggris wis kena infeksi virus ing Afrika Kulon, sing cenderung entheng lan biasane ora diobati. Infeksi kasebut diwiwiti kanthi demam, sirah, perih lan lemes. Biasane, sawise siji nganti telung dina, ruam berkembang, bebarengan karo blisters lan pustules padha karo cacar, kang pungkasanipun crust liwat.
"Iki crita sing berkembang," ujare Anne Limoyne, profesor epidemiologi ing UCLA Fielding School of Public Health. Proses apa wong kena infeksi? Apa iki kasus anyar utawa kasus lawas sing lagi wae ditemokake? Pira iki kasus utama - infeksi sing dilacak kontak kewan? Pira iki kasus sekunder utawa kasus wong-wong? Apa riwayat perjalanan saka wong sing kena infeksi? Apa ana hubungane antarane kasus kasebut?
Miturut UKHSA, akeh wong sing kena infeksi ing Inggris yaiku wong lanang sing hubungan seksual karo wong lanang lan kena penyakit kasebut ing London. Sawetara ahli percaya yen panularan bisa kedadeyan ing komunitas, nanging uga liwat kontak sing cedhak karo wong liya, kalebu anggota kulawarga utawa pegawe kesehatan.Virus nyebar liwat tetesan ing irung utawa tutuk.Iki uga bisa nyebar liwat cairan awak, kayata pustula, lan obyek sing kena kontak karo.
Susan Hopkins, kepala penasehat medis UKHSA, ujar manawa klompok kasus ing Inggris iki arang banget lan ora biasa. Badan kasebut saiki nglacak kontak wong sing kena infeksi. nomer reproduksi efektif ing wektu iku 0.3 lan 0.6 mungguh - tegese saben wong sing kena infeksi nularake virus menyang kurang saka siji wong ing kelompok kasebut kanthi rata-rata - luwih akeh bukti yen, ing kahanan tartamtu, bisa nyebar terus saka wong menyang wong.Kanggo alasan sing durung jelas, jumlah infèksi lan wabah saya tambah akeh - mulane monkeypox dianggep minangka ancaman global sing potensial.
Para ahli ora langsung nyatakake prihatin babagan wabah internasional sing nyebar amarga kahanan isih terus berkembang. Kedokteran ing Baylor College of Medicine. Secara historis, virus kasebut umume ditularake saka kewan menyang manungsa, lan transmisi manungsa menyang manungsa biasane mbutuhake kontak sing cedhak utawa intim. cacar," ujare Hotez.
Masalah sing luwih gedhe, ujare, yaiku panyebaran virus saka kewan - bisa uga tikus - ing Republik Demokratik Kongo, Nigeria lan Afrika Kulon. coronavirus kaya sing nyebabake SARS lan COVID-19 lan saiki monkeypox - iki Zoonoses sing ora proporsional, sing nyebar saka kewan menyang manungsa, "tambah Hotez.
Proporsi wong sing kena infeksi sing mati saka monkeypox ora dingerteni amarga data sing ora cukup.Klompok risiko sing dikenal yaiku immunocompromised lan bocah-bocah, ing ngendi infeksi nalika meteng bisa nyebabake keguguran.Kanggo cabang virus Kongo Basin, sawetara sumber nuduhake tingkat kematian 10% utawa luwih, sanajan investigasi anyar nyaranake tingkat fatalitas kasus kurang saka 5%. Ing kontras, meh kabeh wong sing kena infeksi versi Afrika Kulon slamet. Sajrone wabah paling gedhe sing dikenal wiwit ing Nigeria ing 2017, pitung wong tiwas, paling ora. papat kang wis weakened sistem imun.
Ora ana obat kanggo monkeypox dhewe, nanging obat antivirus cidofovir, brindofovir lan tecovir mate kasedhiya. masalah nalika penyakit virus kuwi.Awal ing Course penyakit monkeypox, penyakit bisa ngenthengake dening vaksinasi karo monkeypox lan cacar utawa karo ancang-ancang antibodi sing dijupuk saka individu divaksinasi.AS bubar mrentahake mayuta-yuta dosis vaksin diprodhuksi ing 2023 lan 2024 .
Jumlah kasus ing Inggris, lan bukti transmisi terus ing antarane wong-wong ing njaba Afrika, menehi tandha paling anyar manawa virus kasebut ngganti prilaku. tambah 20 kali lipat antarane taun 1980-an lan pertengahan 2000-an. Sawetara taun sabanjure, virus kasebut muncul maneh ing sawetara negara Afrika Kulon: ing Nigeria, contone, ana luwih saka 550 kasus sing dicurigai wiwit 2017, sing luwih saka 240 wis dikonfirmasi, kalebu 8 tiwas.
Apa sebabe luwih akeh wong Afrika saiki kena virus kasebut tetep dadi misteri. Faktor-faktor sing nyebabake wabah Ebola anyar-anyar iki, sing kena infeksi ewonan ing Afrika Kulon lan Republik Demokratik Kongo, bisa uga duwe peran. Para ahli percaya faktor kayata pertumbuhan populasi lan luwih akeh pemukiman. cedhak alas, uga tambah interaksi karo kewan sing bisa kena infeksi, luwih seneng nyebarake virus kewan menyang manungsa. Ing wektu sing padha, amarga kepadatan populasi sing luwih dhuwur, infrastruktur sing luwih apik lan luwih akeh lelungan, virus kasebut biasane nyebar luwih cepet, sing bisa nyebabake wabah internasional. .
Penyebaran monkeypox ing Afrika Kulon bisa uga nuduhake yen virus wis muncul ing host kewan anyar. Virus kasebut bisa nginfeksi macem-macem kewan, kalebu sawetara rodents, kethek, babi, lan trenggiling. Kéwan sing kena infeksi relatif gampang nyebar menyang jinis kewan lan manungsa liyane - lan sing dadi wabah pisanan ing njaba Afrika. Ing taun 2003, virus kasebut mlebu ing Amerika Serikat liwat tikus Afrika, sing banjur kena infeksi asu prairie didol minangka pets. Sajrone wabah kasebut, puluhan wong ing negara wis kena infeksi monkeypox.
Nanging, ing spate kasus monkeypox saiki, faktor sing dipercaya dadi sing paling penting yaiku nyuda cakupan vaksinasi ing saindenging populasi marang cacar ing saindenging jagad.Vaksinasi cacar nyuda kemungkinan kena infeksi monkeypox kira-kira 85%.Nanging, proporsi sing ora divaksinasi. wong wis mundhak ajeg wiwit pungkasan kampanye vaksinasi cacar, nggawe monkeypox luwih rentan kanggo nginfèksi manungsa. kuartal taun 2007.Faktor liya sing nyebabake penurunan vaksinasi yaiku rata-rata umur wong sing kena infeksi monkeypox saya tambah kanthi jumlah.Wektu wiwit pungkasan kampanye vaksinasi cacar.
Ahli Afrika ngelingake manawa monkeypox bisa ngowahi saka penyakit zoonosis endemik regional dadi penyakit infèksius sing relevan sacara global. kertas 2020.
"Saiki, ora ana sistem global kanggo ngatur panyebaran monkeypox," ujare ahli virologi Nigeria Oyewale Tomori ing wawancara sing diterbitake ing The Conversation taun kepungkur. Nanging miturut UKHSA, ora mungkin wabah saiki bakal dadi epidemi ing UK.Risiko kanggo publik Inggris nganti saiki kurang. Saiki, agensi kasebut nggoleki kasus liyane lan nggarap mitra internasional kanggo mangerteni yen kluster monkeypox sing padha ana ing negara liya.
"Yen kita wis nemtokake kasus, mula kita kudu nindakake investigasi kasus sing tliti lan pelacakan kontak - banjur sawetara urutan kanggo nglawan carane virus iki nyebar," ujare Rimoin. sawetara wektu sadurunge panguwasa kesehatan umum ngerteni.
Rimoin nambahake manawa nganti para ilmuwan ngerti kepiye virus nyebar, "kita kudu nerusake apa sing wis kita kenal, nanging kanthi andhap asor - elinga manawa virus kasebut bisa tansah owah lan berkembang."


Wektu kirim: Mei-25-2022