warta

Dina Diabetes Sedunia 14 November 2022

Dina Diabetes Sedunia minangka kampanye kesadaran global utama sing fokus ing diabetes mellitus lan dianakake ing 14 November saben taun.
Iki dipimpin dening Federasi Diabetes Internasional (IDF), saben Dina Diabetes Sedunia fokus ing tema sing ana gandhengane karo diabetes;diabetes jinis 2 umume bisa dicegah lan diobati penyakit ora nular sing kanthi cepet nambah jumlah ing saindenging jagad.Diabetes jinis 1 ora bisa dicegah, nanging bisa diobati kanthi injeksi insulin.Topik sing dibahas kalebu diabetes lan hak asasi manungsa, diabetes lan gaya urip, diabetes lan obesitas, diabetes ing wong sing rentan lan rentan, lan diabetes ing bocah lan remaja.

世界糖尿病

Apa diabetes?
Diabetes minangka penyakit kronis sing kedadeyan nalika pankreas ora ngasilake insulin sing cukup utawa awak ora bisa nggunakake insulin sing diasilake kanthi efektif.Insulin minangka hormon sing ngatur gula getih.Hiperglikemia, utawa gula getih sing dhuwur, minangka akibat umum saka diabetes sing ora bisa dikontrol, sing suwe-suwe bisa ngrusak akeh sistem ing awak, utamane saraf lan pembuluh getih.
Tes sing gegandhengan karo diabetes utamane tes glukosa getih, kalebu glukosa getih pasa, tes toleransi glukosa (OGTT), lan hemoglobin glikosilasi.Sanajan tes glukosa getih umume digunakake, bisa uga ana sawetara kekurangan.Contone, mung bisa ngawasi tingkat glukosa getih ing awak, lan siji mriksa glukosa getih pasa bisa nyebabake sawetara diabetes ora kejawab.dhuwur utawa normal.Amarga hiperglikemia disebabake cacat ing sekresi insulin utawa efek biologis, utawa loro-lorone, perlu kanggo indikator deteksi sing luwih intuisi kanggo sekresi insulin ing praktik klinis.
Pambuka kanggo insulin lan C-peptide:
Insulinkasusun saka 51 asam amino sing kasusun saka rong ranté peptida, A lan B, disambung bebarengan karo rong ikatan disulfida.Iki asale saka sel β-pankreas.Fungsi utamane yaiku ningkatake konversi glukosa lan produksi glikogen, lan nyandhet glukoneogenesis.Kanthi mangkono njaga stabilitas gula getih.

Transpor glukosa liwat membran sel liwat transporter

C-peptidadisekresi dening sel β pankreas lan duwe prekursor umum, proinsulin, karo insulin.Proinsulin dipérang dadi 1 molekul insulin lan 1 molekul C-peptida, saéngga massa molar C-peptida konsisten karo insulin dhewe, lan ngukur C-peptida yaiku ngukur isi insulin.Ing wektu sing padha, ora diaktifake dening ati kaya insulin ing proses metabolisme, lan setengah umure luwih suwe tinimbang insulin, saengga isi C-peptida ing getih perifer luwih stabil tinimbang insulin, lan ora kena pengaruh insulin eksogen,supaya luwih bisa nggambarake fungsi sel β Pankreas.
Apa manifestasi klinis kasebut?
Insulin lan C-peptida minangka indikator deteksi penting kanggo insulin.Liwat loro tes kasebut, pasien bisa ngerti apa dheweke pancen kurang insulin utawa relatif kurang insulin, apa diabetes jinis 1 utawa diabetes jinis 2.
Diabetes jinis 1, biyen dikenal minangka diabetes gumantung insulin, akun kanggo babagan10%saka jumlah total pasien diabetes lan asring kedadeyan ing bocah lan remaja.
Panyebabe yaiku sel-sel pulau B pankreas dirusak dening autoimunitas sing dimediasi sel lan ora bisa nyintesis lan nyepetake insulin dhewe.Bisa uga ana macem-macem autoantibodi ing serum nalika wiwitan penyakit kasebut.Nalika diabetes jinis 1 kedadeyan, gejala diabetes luwih jelas, lan ketosis cenderung kedadeyan, yaiku, ana kecenderungan ketosis, lan kudu ngandelake insulin eksogen supaya bisa urip.Sawise perawatan insulin mandheg, bakal ngancam nyawa.Sawise nampa perawatan insulin, fungsi sel B pulau pankreas mundhak, jumlah sel B uga mundhak, gejala klinis saya tambah, lan dosis insulin bisa dikurangi.Iki minangka periode bulan madu, sing bisa nganti pirang-pirang wulan.Sawisé iku, nalika penyakit saya maju,isih perlu ngandelake insulin bantuan asing kanggo ngontrol tingkat gula getih lan nyegah produksi awak keton.

Diabetes jinis 2, sing sadurunge dikenal minangka diabetes sing ora gumantung karo insulin, kira-kira90%saka jumlah total pasien diabetes, lan umume didiagnosis sawise umur 35 taun.
Onset alon lan insidious.Sel-sel islet mbebasake insulin luwih utawa kurang, utawa normal, lan puncak sekresi bakal ganti mengko.Udakara 60% pasien diabetes jinis 2 ngalami obesitas utawa obesitas.Overeating long-term, intake kalori dhuwur, gain bobot bertahap, lan malah obesitas.Obesitas nyebabake resistensi insulin, gula getih sing dhuwur, lan ora ana kecenderungan ketosis.Umume pasien bisa ngontrol gula getih kanthi stabil sawise kontrol diet lan obat hipoglikemik oral;Nanging, sawetara pasien, utamane pasien sing lemu banget, mbutuhake insulin eksogen kanggo ngontrol gula getih.Diabetes jinis 2 duwe warisan kulawarga sing jelas.

tang

Kepiye cara nyegah diabetes?
Kira-kira 422 yuta wong diwasa ing saindenging jagad nandhang diabetes ing taun 2014, mundhak saka 108 yuta ing taun 1980. Salajengipun, prevalensi diabetes global meh tikel kaping pindho wiwit taun 1980, saka 4,7% dadi 8,5% saka populasi diwasa.Diabetes mateni 3,4 yuta wong saben taun lan, yen ora diobati kanthi bener, bisa nyebabake cacat fisik kalebu wuta.Iki nuduhake manawa faktor risiko sing gegandhengan kayata keluwihan utawa obesitas uga saya mundhak.Prevalensi diabetes mundhak luwih cepet ing negara-negara berpendapatan rendah lan menengah tinimbang ing negara-negara berpendapatan dhuwur sajrone dekade kepungkur.Kabar apik yaiku liwat perawatan medis lan kontrol prilaku, wong sing nandhang diabetes bisa urip lan umur normal kaya wong sing sehat.
Dadi, ayo bareng karo sampeyan sawetara cara kanggo nyegah diabetes:
1. Olah raga: Olahraga kanthi rutin minangka salah sawijining cara sing paling apik kanggo nyegah utawa ngontrol diabetes jinis 2.Nyatane, ora aktif fisik lan ora aktif sing suwe bisa nambah risiko diabetes.Olahraga sing rutin bisa ningkatake kemampuan otot kanggo nggunakake insulin lan nyerep glukosa, lan uga bisa nyuda tekanan ing sawetara sel sing ngasilake insulin.Olah raga nduweni mupangat liyane, yaiku bisa mbantu ngilangi bobot.Anggere sampeyan bisa nglampahi 5 dina seminggu kanggo olahraga 30 menit saben wektu, iku bakal bantuan gedhe kanggo nambah tekanan getih lan kolesterol.Olahraga minangka cara paling efektif kanggo nglawan diabetes.
2. Diet sehat: Diet sehat penting banget kanggo nyegah utawa ngontrol diabetes.Nalika milih omben-omben, sampeyan kudu milih banyu kosong, omben-omben tanpa gula, utawa kopi tanpa gula, lan aja ngombe minuman manis.Bocah-bocah lan wong diwasa sing ajeg ngombe omben-omben sing manis luwih cenderung ngalami bobote.Kajaba iku, ombenan manis bisa nyebabake resistensi insulin.Ing babagan asupan lemak, sampeyan kudu nyingkiri "lemak ala" lan milih "lemak apik".Mangan lenga sayur-sayuran lan lenga kacang bisa nambah panrima glukosa dening reseptor insulin ing otot manungsa lan mbantu nyegah diabetes tipe 2.Batesi asupan karbohidrat sing diproses, kayata roti putih lan beras, amarga bisa nambah gula getih lan insulin.Pungkasan, mbatesi asupan daging abang lan coba mangan sumber protein sing luwih sehat, kayata unggas utawa iwak.
3. Kontrol bobot: Obesitas minangka panyebab paling gedhe saka diabetes tipe 2.Wong lemu 20 nganti 40 kaping luwih cenderung ngalami diabetes tinimbang wong sing bobot normal.Diabetes meh bisa dicegah lan dikontrol liwat diet sing seimbang, sehat lan olahraga sing teratur.Miturut studi "Program Pencegahan Diabetes (DPP)" ing Amerika Serikat, dibandhingake karo pasien sing nampa perawatan plasebo, pasien sing ngalami intervensi gaya urip (ILS) telung taun ngalami pengurangan 58% ing risiko ngembangake diabetes.Wigati dicathet yen para akademisi uga nemokake manawa rata-rata saben kilogram sing ilang nyuda risiko diabetes nganti 16%, lan angka kasebut kudu dadi motivasi kanggo njaga bobote sing sehat.
4. Priksa kesehatan rutin: Pemriksaan kesehatan lan pemeriksaan diabetes kanthi rutin bisa menehi informasi lengkap babagan apa sampeyan kalebu klompok berisiko tinggi kanggo diabetes.Skrining diabetes bakal mriksa "hemoglobin glikosilasi"ing getih lan"albumin"ing urin.Yen nomer loro kasebut luwih dhuwur tinimbang normal, tegese sampeyan bisa nandhang diabetes.Kita nawakake Program Diabetes kanggo mbantu nyegah, diagnosa lan perawatan diabetes.Saka ngenali pratandha pra-diabetes nganti ngobati retinopati diabetes lan diabetes gestasional, kita bisa menehi perawatan lan pendhidhikan sing dibutuhake kanggo pasien diabetes, supaya pasien bisa bali menyang urip normal.

糖尿病

Insulin AehealthRapid Quantitative Test nggunakake immunofluorescence.Digabungake karoAehealth Lamuno Xanalisis immunofluorescence, bisa digunakake kanggo mbantu ngetik lan diagnosa diabetes, supaya bisa menehi resep obat sing bener.

lamun x

Tes Cepet: 5-15 min entuk asil;

transportasi lan panyimpenan suhu kamar;

Asil sing bisa dipercaya: Hubungane karo standar internasional.

https://www.aehealthgroup.com/immunoassay-system/


Wektu kirim: Nov-16-2022